Відбулося обговорення Стратегії розвитку Авіаційного транспорту

2 жовтня у Торгово-промисловій палаті України відбулося Розширене засідання Авіакомітету, на якому обговорювалася Стратегія розвитку авіаційного транспорту та аеропортів. У заході взяли участь члени Авіакомітету, представники авіакомпаній, аеропортів, вищих навчальних закладів та громадськості.

Наразі в Україні існує багато стратегічних документів, які однак мають подекуди недосконалі чи суперечливі положення. Що ж до окремого документу, який би закріплював спільне бачення суб’єктів авіаринку щодо розвитку авіації в Україні, такий документ поки що існує тільки у вигляді проекту стратегії.

Саме тому, на засіданні Авіакомітету першим виступив Микола Щербина, керівник громадської спілки «Українська авіатранспортна асоціація» , який представив учасникам кінцевий варіант стратегічного документу, його основні положення, мету та пріоритетні напрямки, а також проблеми, які покликаний вирішити пропонований документ.

Метою Стратегії є формування в Україні системи законодавства авіатранспортної галузі на основі регламентів та директив Європейського Союзу та створення сприятливих організаційних, податкових, митних, інвестиційних та кредитно-грошових умов для:

• зростання обсягів перевезень пасажирів, вантажів та пошти на внутрішньому  та міжнародному ринках вітчизняними авіакомпаніями;
  • створення нових робочих місць в авіатранспортній галузі та суміжних областях;
  • розширення переліку країн, з якими Україна зв'язана повітряним сполученням;
  • реалізації авіаційного транзитного потенціалу України та інших цілей.

Серед стратегічних цілей представленого документу  - досягнення в 2030 році пасажиропотоку через аеропорти України в розмірі чисельності населення України та через міжнародний аеропорт Бориспіль - 30 мільйонів пасажирів; перевезення через аеропорти України в 2022 році 10 мільйонів та  в 2030 році 20 мільйонів транзитних пасажирів; перевезення на внутрішньому ринку авіаційним транспортом в 2022 році 4 мільйонів та  в 2030 році 8 мільйонів  пасажирів; зростання чисельності працюючих в авіатранспортній галузі до 2022 року в два та до 2030 року в 3 рази; збільшення чисельності флоту повітряних суден українських авіакомпаній до 2022 року в два та до 2030 року в 3 рази та інші.

Незважаючи на оптимістичні положення Стратегії розвитку авіаційного транспорту та аеропортів, і досі лишаються певні проблемні питання, про які уже вкотре нагадують учасники ринку. Це питання доцільності розвитку регіональних аеропортів, зокрема тих, що знаходяться у 300-км зоні від Борисполя. Це також і питання підготовки спеціалістів у сфері авіації та розширення мережі тренажерних центрів для пілотів. Але одним з найважливіших все-таки лишається питання того, як буде вписана Стратегія розвитку авіаційного транспорту та аеропортів у Національну транспортну стратегію України.

Під час заходу не оминули  увагою і теперішній стан та перспективи розвитку міжнародного аеропорту «Бориспіль», адже його значення в аспекті реалізації транзитного потенціалу України важко переоцінити. Було відзначено важливість продовження розвитку аеропорту як хабу, адже відмова від цієї стратегії може призвести до втрати далекомагістральних та внутрішніх рейсів і скорочення транзитного потоку пасажирів. На сьогодні у «Борисполя» є  всі шанси розвиватися як успішний вузловий аеропорт  і завоювати провідне місце серед аеропортів-хабів Східної Європи.

Нижче можна ознайомитися з текстом проекту Стратегії розвитку авіаційного транспорту та аеропортів. Наразі приймаються доповнення та пропозиції, згодом фінальний варіант буде передано для обговорення в Державну авіаційну службу. Маємо надію, що думку всіх учасників ринку буде враховано та відображено в кінцевому документі, який показуватиме, якою ж має бути авіаційна галузь у 2030 році. Після цього має бути прийнято відповідний нормативний акт, який стане дороговказом для розвитку галузі на найближчі роки.

Шиманович Марія

теги