Круглий стіл "Передумови і виклики розвитку лоукост авіаперевезень в Україні"

16 січня, як і було заздалегідь об'явлено, в Міжнародному аеропорту “Бориспіль” пройшов круглий стіл на тему "Передумови і виклики розвитку лоукост авіаперевезень в Україні". Прийняти участь в цьому заході запрошувались керівники та представники аеропортів України, експерти в авіагалузі, представники компаній лоукост авіаперевезень, а також представники Міністерства інфраструктури України та Державної авіаційної служби. Представники останніх двох зазначених вище державних органів, як часто це буває - не знайшли часу і не були присутні на заході.

В ході засідання круглого столу була обговорена проблематика розвитку лоукост авіаперевезень і авіаційної галузі в цілому.

Як зазначив Олександр Ланецький, директор Friendly Avia Support, в Європі по всіх напрямках літають більше ніж 120 авіакомпаній, готових пропонувати своїм пасажирам низькі ціни на авіабілети. Але не завжди алгоритм дій в Європі, можна використати в Україні. Потрібно пам'ятати, що можна довго підглядати  за сусідами, але шлях потрібно шукати власний.

Одними з основних проблем розвитку лоукост авіаперевезень в Україні, і авіагалузі в цілому, як розповів виконавчий директор громадського союзу “Українскька авіатранспортна асоціація” Микола Щербина, на сьогодні є:

• недостатні доходи населення;
  • фінансова привабливість інших видів транспорту;
  • низький рівень економічної активності України;
  • війна на Сході України;
  • незадовільний рівень технічного забезпечення багатьох аеропортів в Україні.

Також на круглому столі виступив Davit Mamulaishvili, представник авіакомпанії лоукостера Wizz Air, виділивши важливе у співпраці з аеропортами для своєї компанії. За його словами, секрет Wizz Air дуже простий, вони завжди фокусуються на витратах і роблять все щоб їх мінімізувати. Наприклад, при плануванні маршрутів польотів завжди враховується прагнення максимального використання літаків. Літаки Wizz Air знаходяться в небі до 14 годин на добу. Щодо побажань, для плідної співпраці з аеропортами, для лоукостів надважливе швидке та якісне обслуговування в аеропортах. Так в одному з аеропортів Європи, час що витрачає Wizz Air на висадку та посадку пасажирів складає 30 хвилин.

Щодо позиції аеропортів, то у кожного з них проблематика та шляхи можливого розвитку різні. Так, наприклад, у Міжнародного аеропорту “Бориспіль”, як зазначив Євгеній Дихне в.о. генерального директора, діяльність підприємства настільки зарегульована, що це створює значні складнощі для розвитку неавіаційних доходів підприємства. Крім того, на сьогодні аеропорт має дуже дорогу інфраструктуру. Це наслідок гігантоманії минулих років. Як результат цього, термінал D зараз має навантаження приблизно 52%. Інші термінали є сенс запускати тільки під спеціальні програми, якщо вони накладаються із піковими навантаженнями основного терміналу, але для того щоб це було беззбитковим для аеропорту, вони мають виконувати від 15 рейсів на добу.

Ситуація в Міжнародному аеропорті “Вінниця” трохи інша. Як зазначив керівник аеропорту, Ярослав Мазурець, вони готові демпінгувати і йти на зустріч бюджетним авіакомпаніям, але стан інфраструктури не дозволяє виконати деякі  умови цих авіакомпаній. Зараз найбільше зусиль менеджмент аеропорту  направлено на пошук клієнтів і на організацію зручного під'їзду до аеропорту.

Всі учасники круглого столу, в обговорені ситуації щодо розвитку лоукост авіаперевезень в Україні, погодились з тим, що якщо будуть пасажири то і авіакомпанії прийдуть на наш ринок. І у зв'язку з тим, що очікувати різкого зростання доходів українців в 2017 році немає підстав, важливо шукати пасажирів за межами України (в’їздного пасажира). Тобто потрібно розвивати Україну, як цікаву країну для туристів.

Також учасники круглого столу вирішили, що потрібно частіше зустрічатись за обговоренням проблематики розвитку авіагалузі і напрацьовувати пропозиції щодо вирішення проблемних питань.