Авіаційний комітет обговорив Порядок і правила здійснення обов’язкового авіаційногострахування цивільної авіації

21 грудня відбулось засідання Авіаційного комітету Торгово-промислової палати України, на якому було підведено підсумки діяльності Комітету в 2017 році, обговоренні плани та завдання на 2018 рік, а також обговорено важливі питання щодо стану законодавчого забезпечення авіаційної галузі, перспектив розвитку повітряних перевезень та аеропортів України.

Говорячи про результати роботи Авіаційного комітету Євгеній Дихне повідомив про те, що в 2017 році було обговорено ряд питань та нормативно правових документів, що регулюють авіаційну галузь та запропоновано зміни до відповідних документів, а саме:

• Проект змін до Наказу № 337 щодо ставок аеропортових зборів за обслуговування повітряних суден і пасажирів у Державному підприємстві "Міжнародний аеропорт "Бориспіль";
  • Проект змін до Наказу № 433 від щодо ставок аеропортових зборів за обслуговування повітряних суден і пасажирів в аєропортах України.

А також були напрацьовані наступні  документи:

• Проект Авіаційних правил України "Порядок надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній";
  • Проекту Стратегії розвитку авіаційного транспорту та аеропортів України.

На засіданні Комітету був розглянутий та обговорений лист КП “Аеропорт Вінниця” щодо прийнятої 06.06.2017 року Кабінетом Міністрів України Постанови № 676 «Про затвердження Порядку і правил здійснення обов’язкового авіаційногострахування цивільної авіації», яка набула чинності 20.12.2017 року.

В листі звертається увага на те, що для аеропортів з невеликим пасажиропотіком і як наслідок прибутком від їх діяльності, витратами на утримання персоналу та аеродрому - страхові платежі, які передбаченні Постановою є фінансово непосильними.

В ході обговорення, члени Комітету звернули увагу на те, що ця Постанова вплине не тільки на аеропорти але і на інші компанії задіяні в діяльності аеропорту.

Було прийнято рішення додатково вивчити питання страхування, що передбачено Постановою № 676 «Про затвердження Порядку і правил здійснення обов’язкового авіаційногострахування цивільної авіації» та обговорити ще раз на наступному засіданні Авіаційного комітету.

Олександр Шуляк, член Авіаційного комітету, також підняв питання щодо проекту наказу Державної авіаційної служби України «Про затвердження Авіаційних правил України «Правила сертифікації суб’єктів, що надають агентські послуги з продажу повітряних перевезень». В ході обговорення, члени Комітету погодились, що дана сертифікація тільки ускладнює роботу і ніяким чином не захищає права пасажирів.

Вирішено, на наступному засіданні Комітету додатково обговорити дане питання та підготувати пропозиції для Державіаслужби.